Handphone @ Ragut

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Lamaaanya x mencoret di sini. Masa tdk mengizinkn wlopun byk cerita yg boleh dikongsi bersama. Malas pun ada kenkadang..sifat yg 1 ni pyh betul nk diubati..huhu..

Berbalik pada tajuk asal..1st time la dlm hidup ni dpn mata kepala aku sndiri, kes ragut henset berlaku. Selama hidup ni..tgk org ragut limau bawak lari pun blm pernah..stakat jenayah² kecik cam peniruan dlm peperiksaan atau lebih fofular disebut 'kecurangan akademik' di IPTA (jenayah kecik ke ni??heh..) slalau la berlaku di dpn mata..nge..

Begini kisahnya..

Semalam,aku blk awai skit la, Mr. Mussawir xmai lgsg, so lari blk awai la. dok lam klas pun pening paler ngantuk bebeno. Aku naik Putra lrt dr Masjid Jamek. Smpai Ampang Park, 5-6 anak muda naik..mgkin sekitar umur 18-21 thn kot. Diorg dok berjln dlm lrt tu..p depan..patah blk blakang..n stop kat ruang pintu sebelah kanan tempat aku duduk. Aku dok bebel² jugak la dlm hati..wat penin paler haku je bdk² ni. next station pas Ampang Park ni Damai. Bila train benti kt Damai,2-3 org bebudak tu kuar n klo x silap depa la yg menjerit kt luar tu. Sgt la kuat smpai haku yg tgh penin kepala ni tensen dibuatnya.

Disebabkn jeritan diorg, tmpuan penumpang lrt sumer tertumpu kt depa. Dlm dok leka² tu, aku terperasan bdk kt pintu dpn haku tu melilau² bijik matanya. Seketika,pintu pun berbunyik menandakn ia nk menutupkn dirinya. Sepantas kucing berlari, bdk laki kt pintu tu memusingkn badan n terus merampas aka meragut henset mahal(klo x silap aku le)milik sorg chinese girl yg sedang asik menaip sms..dan terus cabut kuar malalui pintu yg on d way tgh nk tutup tu.Putra pintu auto..xleh bukak blk kecuali ada org tahan dgn something..mcm pintu lift..tp pintu lift, org kt dlm lif boleh tekan button 'open' slagi lif blm jalan.

So pas kejadian yg tdk disangka itu, penumpang dlm train yg tdk seberapa itu..dan rata²nya adalah wanita dan gadis²..(ekeke) terus terpaku dan terkedu. masing² melihat diantara 1 sama lain. tp ekceli x sumer sedar..haku rs yg nmpk aku dgn makcik sebelah mangsa ragut tu je kot. dan mungkin my 'seatmate'.

Hebat sungguh taktik depa..wat bising tarik perhatian, pastu pintu nk tertutup br dp bertindak. so mmg xdan nk kejar. lgpun mgsa depa pun pompuan yg tgh asik bersms. patutla dok 'bersiar-siar' dlm train tu..dok survey sapa yg tgh memegang henset dgn leka gamaknya..busuk betul bebudaks tu. melayu pulak tu..

Aku kesian sgt kt chinese girl tu..dia mcm terpaku lama..n muka dia cm xde perasaan nk digambarkn..statik gitu je..riso pulak. Chinese tu trn kt Wangsa Maju. Haku lk trn kt next station, Taman Melati. Atas rasa tanggungjwb, haku pun p la tanya² kunun nk wat aduan kt bdk yg jaga laluan tiket bulanan. tp mgkin smlm ala² bdk yg jaga,yg asik ngunyah chewing-gum..so mcm..ntah le. aku tanya psl CCTV, bgtau psal kes ragut tu..dia ada la layan gk,tp ntah le..
ekceli x puas hati sgt tp maleh le..hopefully mangsa tu g la wat report. Dia ptt g station Damai n laporkn n mintk diorg cek CCTV situ.

Tu je la kisah ragutnya. Pe yg berlaku smlm membuatkn haku akan lebih berhati² pasni. Takut pulak nk pakai henset dlm lrt. ni aku wat kesimpulan:
1. Masa org ramai, kes ragut xde la jd..train penuh pyh dia nk lari.
2. Smlm org laki ada 2-3 kerat je,so peluang dia. Org pun x ramai dlm train..luas..boeh dia survey mangsa dulu..
3. Klo nk pakai henset dlm train,bila train stop kt mn² stesen, genggamlah henset anda sekejab-kejabnya. Time ni la depa jalankn operasi x senunuh dan berdosa itu.

Tu je la kot.

Citer lain..today is my besday..ekeke..suami kata mlm ni nk bwk makan²..part yg haku suka..hoorey..

Semalam mcm ada benda terpk nk coret lg..tp pg ni dh lupa..so tutup entry..babas..

wassalam.

3 Response to "Handphone @ Ragut"

  1. zampeada says:
    10:44 AM

    jgn diragut sekali dgn nyawa dah lar...

  2. Asma says:
    12:52 PM

    msa tu bedebau le
    sib baik bkn hensetku yg diragut..

  3. Anonymous Says:
    1:04 PM

    skang nih mmg kene hati2 dlm sume perkara ;-) - kak asiah