# Kisah duka lewat petang Rabu

Assalamu'alaikum..

Smlm hari yg agak meletihkan..agak struggle petang smlm mencari bahan utk reja aku ni..sedar x sedar dh hampir jam 7 mlm..alamak..nk kena save byk² ni nk study kt bilik..tanpa membuang masa, save dan terus save dgn bantuan seseorg..sbb tatau nape pyh sgt PC aku ni nk save file html..asik x complete ja..huhu. Settle sumer, dh tutup PC..sblm tu dh tgk jam kt PC memaparkan angka 7:03PM. Tergesa² kejar bas..sempat lagi ni kalo bebudak degree abis kuliah jam 7. Smpai² kt bus stop tgk dh lengang..dan sebelum itu telah pun berlalu sebuah bas ke Bukit Kachi..huwaa..huwaa..tgk jam kt tgn..dh 7:15. isk..mesti jam PC tipu td..huwaa lagi..takan jln smpai 10 minit..bkn jauh sgt..baru tingt yg jam PC tu mmg lewat skit..huhu..alamat mmg terlps bas la ni..kena menapak pulak. huhu.. ahernya dgn bantuan drebar bas laluan B, tumpang la ke PKP. Pehtu berjoging la skit ke Petronas. Sib baik ada kenalan kt Petro tu..kalo x tatau mau pegi mn..Peh maghrib g smola ke PKP konon² nk balik terus Kachi...terserempak sorg bdk n tanya dia bas ke Kachi jam bape..n budak tu kata jam 10..huwaa…lagi..alahai..dh x larat nk tgg dh..nk blk..huhu..Dipendekkn citer..tgg hampir sejam dgn muka dikontrol spy kelihatan tabah di tepi gerai susu segar kt mall tu..ahernya..smpai jua di blk tepat jam 9 mlm..kisah perjalanan seterusnya terpaksa di off recordkn..hehe..

2-3 hari ni kepala putar2 juga. Java nk kejar..VB nk kejar..bercampur aduk dh syntax ke2-2 programming language tu dlm paler ni. Selasa baru ni..masuk kelas Pengaturcaraan Awalan..ajor konsep OOP skit la..hehe..bkn hadam sgt pun..tp ajo je la..skit2 boleh la..nk lelebih aku pun kelam kabut..kui..kui..kui.. Disebabkn terlalu 'x larat' tgk respon budak2 tu..aku pun Tanya la sorang bdk lelaki ni..

"Ada belajar apa2 programming language sblm ni?"
"Tade kak..komputer pun x penah pegang.."

huhu..rasa nk tlg nangiskn je dengo budak tu jwb camtu..ptt la pelik² ja aku rasa bebudak kali ni..save fail format word..tp bukak dlm KAWA..huhu..aku pun smpai pening² jadinya..isk..isk..kena banyak besabo jd tenaga pengajar ni..bila dh jd camni..xleh gk nk salahkn bebudak ni. Baru tingat yg TDA dh bagitau..pesan awai² yg bebudak ni mungkin lambat skit nk tangkap..minat pun mungkin kurang..sbb kalo x silap 60% ke 80% drp diorg x apply pun course IT ni..tp ditangkap muat aja..nape ye? Lani dh x ramai ke apply course ni? X bes ke? Bes apa..xde peluang pekerjaan ke? Ada je..tp kena usaha mencari la..kalo x dpt kena usaha lagi sbb mungkin xde rezki lagi..kan??kan?? belum rezki org kata.. Sekali lagi mmg kasihan..nk open file tatau..dh open KAWA tu pun dok tekan² keyboard dan angkat tgn panggil aku bgtau yg diorg xleh taip..huhu..camne nk taip..korang x open new file..editor x dipaparkn..nk taip mendenya..huhu..boleh nangis jdnya..tp mengingatkn kata² TDA..aku rasa diorg mmg betul2 xpenah atau jrg pegang komputer. Ye kot..tgk muka sorg2..nmpak jujur ja..hmm..camne nk buat ye? Any idea??

Harap² mgg dpn oklah sikit bebudak tu kot..harap depa ikutlah nasehat aku soh prektis contoh² coding yg byk tu..nk harap dlm kelas ja..1 soklan pun amik masa smpai sejam..fuh..sadis pulak rasa..

Uh..kena sambung putaran otak lg ni..VB..VB..fuh..

P/s: Bkn pintaku template betukau ni. Ada kes yg menyebabkn code2 template lama hilang dan tinggai suku ja..bg meneruskn penulisan blog..kena la apply template baru..ecece..hehe. Harap maklom

6 Response to "# Kisah duka lewat petang Rabu"

  1. carrotsusu says:
    10:35 AM

    orait.. lepaih nih bleh la ajo aku plak, aku pun tak "penah pegang komputerrrrr.."

  2. abdillah says:
    2:10 PM

    apo dah jadi wahai cel?

  3. Asma says:
    10:06 AM

    keret: yg slama ni hg pegang gapodia? PDA ka?

    abdillah: xde jadi pe2..hehe..

  4. zampeada says:
    10:48 AM

    sabar jelah citer ko neh... tp itu bukan masalah kita dah sbnrnya. spptnya depa dah reti guna komp... dan spttnya depa belajaq mcm mana pon. tp yelah kita kan manusia biasa... musti simpati punya. tabahkan jelah hati dan jiwa raga... apa pon, laporkan pensyarah... tgk apa tindakan depa.

  5. Asma says:
    10:52 AM

    zanpeada: baeklah..TQ

  6. shaFriza says:
    9:58 AM

    sem depan kt UUM kalau x silap, ade kos yg kene fully in english,dan It pun termasuk jugak.
    x taulah nk ckp..br2 ni TNC A ziarah klas rumet, nk tgk guna english ker malay..adui, haru lec.