Mama yang pandai

"Ummi..kenapa tak beli aiskrim kayu kat 'Umair?"
"Ummi lupa la..dah tua.."
"Ummi mana boleh tua..Ummi kan mama..mama yang pandai masak nasik, pandai masaknugget, pandai masak kentang..abi..abi pulak pandai masak burger..hmm.."

Terkasima sebentar..kenapa 3 masakan mudah tu je yang disebut anakku?
Abi pandai masak burger? heh..baru 1st time 'Umair tgk abi pegang sudip dan kuali untuk panaskan burger sejuk dalam peti ais..terus dia anugerahkan award "pandai masak burger"..

*sekadar gambar hiasan


Setelah berfikir seketika, aku membuat kesimpulan bahawa 'Umair hanya menyebut makanan kegemaran dia (kadang-kadang buat xtau juga dgn makanan tu..). Tentang nasi pulak mungkin sebab aku dah tangkap kontrak dengan dia untuk cedok beras masukkan ke dalam periuk.. Sejujurnya memang aku dah jarang masak..weekdays mungkin sekali je masak lauk, weekend pun sekali sebab biasanya hujung minggu akan keluar jalan-jalan.. Dan bila masak nasi berlauk..dalam 5x masak..cuma sekali je 'Umair makan..makanya logik lah agaknya kenapa ayat di atas keluar daripada mulutnya..

Si kecil yg jujur, tulus mulus hatinya..x pandai berpura-pura..

*tunggu Ummi beli ketuhar elektrik dan buat roti utk 'Umair..mesti pastu dia cakap Ummi pandai masak roti..sebab 'Umair peminat roti..hehe

3 Response to "Mama yang pandai"

  1. Zampeada says:
    10:20 AM

    alahai knp lah digondolkan budak tu semah...

    oh satu lagi.. umi pandai amek gambar.

  2. Ibu Abrar&Akif says:
    10:37 AM

    semah meh la jln2 ke umah hr minggu..

  3. Asma says:
    12:17 PM

    zampeada: tu abi yg amek..ummi lama x pegang kamera sbb asik lupa nak ngecas bateri.. tu je style rambut umair selama ni..g kedai mntk potong nom 1 (paling pendek selepas botak licin)

    kak yu: rmh xsudah2 ngemas ditambah keje2 rutin yg sminggu skali nak pulun habis..pe2 pun nnt sy tanya ejal kot boring dok rumah leh jalan2..hehe. jemputla dtg rmh sy nnt..